Home » Mijn blogartikelen » Ouders » Waarom heb je het gevoel dat je er niet toe doet of niet goed genoeg bent?

Waarom heb je het gevoel dat je er niet toe doet of niet goed genoeg bent?

door | 28 okt, 2017 | Ouders

Alle levende wezens op deze wereld worden geboren met een overlevingsinstinct. Bij dieren is dit in sterke mate al bij de geboorte aanwezig. Zij leren tijdens hun leven niet meer zoveel bij, maar overleven door gebruik te maken van hun aangeboren instinct. Vogels bijvoorbeeld, worden geboren met een specifiek instinct dat er voor zorgt dat hun soort zich voort plant. Niemand hoeft een moeder vogel uit te leggen hoe ze een nest moet bouwen of hoe ze haar jongen moet voeren.

Ook mensen hebben een overlevingsinstinct als ze op deze aarde geboren worden. Dit instinct zorgt er voor dat het nodig is dat wij ons verbinden met onze ouders. Niemand hoeft een pasgeborene uit te leggen hoe zo’n verbinding gezocht wordt en hoe een pasgeborene daar naar hunkert. De enige mogelijkheid die een pasgeborene heeft om zijn behoefte om dichtbij moeder of vader te zijn te uiten, is door te huilen of door van zich te laten horen.

Als de verbinding met de ouders in gevaar wordt gebracht, wordt onderbroken, wordt gefrustreerd of wordt bedreigd, dan ervaart een pasgeborene pijn.

De behoefte om je te verbinden met, en om te hechten aan jouw ouders is gezond en normaal. Steker nog, als hechting met jouw ouders jou als pasgeborene wordt onthouden dan ervaar je als kind trauma, omdat het brein is geconstrueerd om deze verbinding te zoeken omdat dat nodig is om te overleven!

Als de hechting met jouw ouders gefrustreerd is geweest, dan zou je onterecht geleerd kunnen hebben dat er iets mis is met jou. Je zou zelfs kunnen hebben geleerd dat JIJ de reden bent waarom de band tussen jou en jouw ouders ‘’fout’’ is.

Hoe meer je begrijpt dat dit is hoe het werkt, hoe minder je het gevoel ervaart dat je niet goed genoeg bent en dat je er niet toe doet. Hoe meer jij je realiseert dat je genetisch geprogrammeerd bent tot het verkrijgen en ervaren van een band met je ouders, hoe minder schuld en schaamte je zult voelen over jouw behoefte aan liefde en het feit dat jij je niet geliefd voelt.

Mensen noemen deze behoefte om te hechten ‘’liefde’’. Op instinctief niveau is dit het gevoel dat ons bindt met anderen, waardoor onze kans op overleven in de toekomst toeneemt. Zonder het instinct om te hechten en goed gehecht te raken zouden mensen niet overleven. Als deze hechting niet heeft plaatsgevonden, kun je dus het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent of dat je er niet toe doet. Ook kan het een gevoel van onveiligheid en angst creëren.

Door een verbinding aan te gaan met jouw innerlijke kind en om daar met liefdevolle mildheid en complete oordeel loosheid voor te gaan zorgen en aandacht aan te geven, kun je die delen van jou, die in de steek zijn gelaten toen jij kind was, gaan helen.

 

 

Blijf op de hoogte

Over mij

De angst, de pijn en het verdriet die ik heb ervaren en die ik heb overwonnen mogen niet voor niets zijn geweest. Ik ervaar grote voldoening als ik mensen mag begeleiden vanuit mijn ervaring, mijn deskundigheid en mijn heldere intuïtie, zodat zij ook hun angst, pijn en verdriet los kunnen laten.

Gerelateerde artikelen

Tweet
Share
Share
Pin2