Home » Mijn blogartikelen » Relaties » Wil jij je weer veilig voelen in jezelf en in relatie met anderen?

Wil jij je weer veilig voelen in jezelf en in relatie met anderen?

door | 30 jun, 2021 | Relaties

Dan is dit belangrijk!

Een van de belangrijkste beschermingen tegen traumatisering is: beschermd worden door de mensen die jij liefhebt.

Als de mensen tot wie jij je in jouw jeugd van nature hebt gewend voor zorg en bescherming (zoals bijvoorbeeld jouw ouders en/of leraren) jou angst aanjoegen, je afwezen, of zich niet op jou af konden stemmen, dan leerde je om jezelf af te sluiten en te negeren wat je voelde. Wanneer jouw verzorgers zich tegen jou keerden, heb je andere manieren moeten vinden om te kunnen omgaan met angst, boosheid en frustratie.

Als je helemaal zelf moest optreden tegen angst en verschrikking dan kan dat aanleiding geven tot een heleboel andere problemen.

Bijvoorbeeld dat je het gevoel hebt dat je los raakt van jezelf of van jouw omgeving en soms niet meer weet wat wel en wat niet echt is (dissociatie). Gevoelens van wanhoop, paniek of het lijden aan verslavingen of stoornissen. Of relaties die gekenmerkt worden door vervreemding, onverbondenheid en uitbarstingen.

De link met het verleden

Het kan zijn dat jij nooit de link hebt gelegd tussen wat er lang geleden met jou is gebeurd en hoe jij je in het heden voelt en gedraagt. Je kunt het leven dan soms eenvoudigweg als onhanteerbaar ervaren, zonder dat je beseft waar het vandaan komt.

Als je gaat begrijpen dat bijvoorbeeld paniek of wanhoop of een verslaving, begonnen zijn als pogingen om destijds jouw leven te redden, dan kun je misschien de moed opbrengen om onder ogen te zien wat je diep van binnen voelt.

Meestal is er een behoefte aan hulp hierbij.

Er is hulp, maar het helpt niet altijd.

Niet elke hulp, hoe goed bedoeld ook, zal hierbij werken. Je moet iemand vinden die jij voldoende vertrouwt om jou daarbij te kunnen begeleiden. Iemand die veilig voelt en die jouw gevoelens op een veilige manier voor je kan vast houden en die jou kan helpen luisteren naar de boodschappen van jouw emoties.

Er zijn hulpverleners die beginnen met het stellen van een diagnose: ‘’Wat is er mis met mijn cliënt?’’

Er is niets mis met jou!

Echter: er is niks mis met jou! Je bent geprogrammeerd door je jeugd en daardoor heb je jezelf aangeleerd om te gaan met de situatie waarin je opgevoed bent.

Transpersoonlijke trauma therapie werkt anders. Gezamenlijk gaan we kijken wat de oorzaak is van hoe jij je nu voelt en gaan we emotionele blokkades opruimen.

Je veilig en begrepen voelen is een noodzakelijke voorwaarde voor het aangaan van je angsten en spanningen. Iemand die oordelend, streng, gevoelloos of geagiteerd is, maakt jou waarschijnlijk bang, eenzaam of geeft jou een gevoel van vernedering. Dat zal jou niet helpen bij het verwerken van traumatische stress.

Het is heel belangrijk dat jij het gevoel hebt dat jouw begeleider benieuwd is naar wie jij bent en wat jij nodig hebt.

Blijf op de hoogte

Over mij

De angst, de pijn en het verdriet die ik heb ervaren en die ik heb overwonnen mogen niet voor niets zijn geweest. Ik ervaar grote voldoening als ik mensen mag begeleiden vanuit mijn ervaring, mijn deskundigheid en mijn heldere intuïtie, zodat zij ook hun angst, pijn en verdriet los kunnen laten.

Gerelateerde artikelen

Tweet
Share
Share
Pin