Home » Mijn blogartikelen » Relaties » Schaam jij je voor jouw gevoelens en jouw verleden?

Schaam jij je voor jouw gevoelens en jouw verleden?

door | 11 dec, 2021 | Relaties

Wat er met jou is gebeurd doet er toe

“Ik schaam mij voor mijn jeugd’’. ‘’Ik durf mijn geschiedenis met niemand te delen’’. Ik hoor vaak van mijn klanten dat ze zich schamen voor hun jeugd en voor hun ouders/opvoeders. Als je opgroeit in een disfunctioneel gezin, dan ervaar je de wereld vaak anders dan mensen die opgroeien in een veilige en stabiele gezinssituatie.

Het is belangrijk om je te gaan realiseren dat het niet aan jou ligt en dat jij niet de schuldige bent van de problemen en worstelingen van jouw ouders. Als jouw ouders zelf getraumatiseerd waren of ook onveilig waren opgevoed, dan kunnen ze vaak niet anders dan jou opvoeden op de manier zoals het hen is vergaan of zoals hen is voorgedaan. En als zij hun eigen trauma’s niet hebben opgeruimd, dan kunnen ze die uitleven op of overdragen op hun kinderen.

Als jij opgroeide in een onveilige en onstabiele gezinssituatie dan is het voor jou heel belangrijk, dat jij mensen zoekt die jou begrijpen en liefdevol en oordeelloos luisteren naar jouw verhalen en naar wat jij allemaal hebt meegemaakt. Het is dan heel fijn om iemand tegenover je te hebben die hetzelfde heeft meegemaakt als dat jij hebt meegemaakt, want vaak zal er dan empathisch op jou gereageerd worden zonder oordeel, zodat jij je veilig genoeg voelt om jezelf te openen.

Leer om af te stemmen op jezelf

Als er in jouw jeugd nooit goed op jou is afgestemd door jouw ouders of opvoeders, dan is het vaak lastig voor jou om af te stemmen op jezelf. Als er nooit iemand naar jouw gevoelens vroeg of naar hoe het werkelijk met jou ging, dan leer je ook niet om naar binnen te kijken bij jezelf. Je leert niet te luisteren naar wat er in jou leeft, maar je bent constant bezig met op te letten hoe jij je het best op kunt stellen naar jouw ouders, zodat zij toch van jou houden. Dit kan je verwijderen van jezelf en het kan een patroon worden in jouw volwassen leven. Een patroon waarin jij constant reageert op de buitenwereld en wat dáár moet gebeuren, zodat jij gelukkig kunt leven.

Het kan anders!

Wist je dat het veel gezonder is om het andersom te doen? Durf jij naar jouw binnenwereld te gaan kijken en naar wat daar allemaal speelt en opgeruimd mag worden? Maar vooral ook wat vanuit jouw binnenwereld mag gebeuren, zodat jij van daaruit een gelukkiger leven voor jezelf kunt creëren in die buitenwereld. Laat jouw interne wereld jouw eigen lot bepalen in plaats van dat de buiten wereld jouw lot bepaalt.

Ik kijk graag met jou mee in jouw binnen wereld en ga graag samen met jou op pad om op te ruimen.

Blijf op de hoogte

Over mij

De angst, de pijn en het verdriet die ik heb ervaren en die ik heb overwonnen mogen niet voor niets zijn geweest. Ik ervaar grote voldoening als ik mensen mag begeleiden vanuit mijn ervaring, mijn deskundigheid en mijn heldere intuïtie, zodat zij ook hun angst, pijn en verdriet los kunnen laten.

Gerelateerde artikelen

Tweet
Share
Share
Pin